Preskoči na glavno vsebino

JOLLY JANE

Do sedaj še nisem pisala o ženski serijski morilki, vendar se bo to spremenilo. Danes sem namenila članek Jane Toppan, ki je bila po poklicu medicinska sestra, tako kot jaz. Kljub temu se je njen cilj močno razlikoval od mojega. Njen cilj je namreč bil, da bi ubila največ ljudi, da bi presegla vse, ki so ubijali in tako postala nekakšna kraljica serijskih morilcev. Mislite, da ji je to uspelo?

Nemočni pacienti so bili od nje deležni injekcijo s smrtonosnim odmerkom morfija. Na takšen način jih je odpeljala na drugo stran. Potrjeno je, da je na takšen način ubila 31 bolnikov, za katere je priskrbela dovolj podrobnosti, da so jo spoznali za krivo. V vprašanjih pa ostaja, ali je kriva tudi za druge smrti, katere pa ni dovolj podrobno opisala, njeni opisi niso zadostovali dokazom, zato jih teh smrti niso pripisali. V preteklosti je Jane poskušala večkrat storiti samomor, zato so jo prepoznali kot duševno bolano. Obsojena je bila preživeti 40 let v psihiatrični bolnišnici, vendar je med prestajanjem kazni umrla. 

Na prvi pogled je Jane delovala kor normalna, delovna ženska. Opisali so jo kot razumevajočo, sočutno osebo, ki je delala za najuspešnejše družine v Bostonu. Vendar niso vedeli kakšne stvari se dogajajo v njeni družini. Ko je bila Jane še majhna punčka, ji je umrla mati. Njen oče pa je trpel za duševno bolezen, zaradi katere si je zašil veke. Takšnen oče, takšna hči. Tudi Jane je trpela za duševno boleznijo, saj si je večkrat poskušala vzeti lastno življenje.

Jane so začeli sumiti, ko so člani družine Davis začeli umirati en za drugim. Prva, ki je umrla je bila gospodična Mattie Davis. Vzrok za smrt naj bi bil srčni zastoj. Umrla je pa ravno med obiskom Jane. Starejša Davisova hči (Annie Gordon) je bila tako iz sebe, da se je po pomoč obrnila ravno na Jane. Jane ji je po svojih mislih pomagala z injekcijo, ki jo je spravila na drugi svet. Čez nekaj dni je glava družine Davis (Captain Alden Davis) umrl za hudo obliko srčne kapi. Seveda je prav tako tudi on bil deležen zdravstvenih uslug medicinske sestre Jane. Ostal je samo še en živi član te družine, poročena hči (Mary Gibbs). Par dni po očetovem pogrebu je umrla tudi ona, saj ji je Jane nudila zdravstvene usluge.

Mary-jinemu možu se je to zdelo nemogoče, da bi cela družina umrla v tako kratkem obdobju (6 tednov), zato je bil sumničav. Gospod Gibbs je zahteval obdukcijo ženinega trupla, da bi ugotovili, če jih res kdo ubija. Jane je poskušala obdukcijo preprečiti, a je policija dala ukaz. Po končani obdukciji se je izkazalo, da je bilo v krvnem sistemu Mary velika količina morfija in atropina. 

Jane je takrat zapustila Boston. Navsezadnje je bila aretirana v Amherstu. A pred tem se je zgodila še ena nevšečnost. Ubila je namreč svojo pol sestro. Policiji je končno priznala, da je namerno zastrupila Davisovo družino, prav tako 11 drugih žrtev. Pozneje je svojemu odvetniku razkrila, da je končno število njenih umorov 31.

Spoznali so jo za duševno bolnico, zato so jo hospitalizirali v psihiatrično kliniko. Tam je leta 1938 mirno umrla pri starosti 84.

Na žalost nisem našla nobenih šal o njej, mogoče je prestara ali pa premalo poznana.

Zanimivo se mi zdi, da ni skoraj nič razmišljala o tem, da jo bodo začeli preiskovati, če bo pobila celo družino. Moje mnenje je, da je ni prav nič skrbelo za njeno prijetje, želela je samo ubiti največ ljudi, kar ji pa seveda ni uspelo. Pa tudi tistih 70 ljudi ne verjamem, da jih je ubila. Ker če bi jih, potem bi lahko tudi ustrezno opisala, da bi policija lahko potrdila, da je res kriva za te umore.




VIDEO

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Silvo Plut

V celi Sloveniji imamo na žalost/srečo samo 2 znana serijska morilca, Metoda Trobca (tema v prejšnji objavi) ter Silvo Plut. Ko pomislim na Silva Pluta se spomnim otroških let, ko sem pred televizijo čakala poročila, da sem lahko slišala zadnje novice o njem. Že takrat me je to precej zanimalo. Takrat se mi Silvo Plut ni zdel slab človek, želela sem, da ga ne bi nikoli prijeli, in da bi prišel k nam domov se skrit. Seveda bi mu jaz pomagala in skrbela, da bi imel vsega dovolj ter da ga policija ne bi našla. Nisem niti pomislila na to, da bi mi kaj hudega storil. (Če kdo pozna kakšnega serijskega morilca, omembe vrednega, naj zapiše pod komentar in bom raziskala področje!) SILVO PLUT (1968-2007) Njegova pot serijskega morilca se je začela, ko je leta 1990 umoril sošolko in sovaščanko Marjanco Matjašič. Njeno truplo je iznakazil in pobegnil. Policija ga je kmalu dobila. Silvo je umor priznal, vendar ni obžaloval svojega dejanja. Edina stvar, ki pa jo je obžaloval pa je bila

Metod Trobec

Long time, no see :D Pozdravljeni/pozdravljene, spoštovani/spoštovane bralci/bralke mojega bloga o serijskih morilcih. Dolgo se nismo srečali, ampak sedaj resnično obljubim, da bom poskušala objavljati vsakodnevno. Včeraj sem se spomnila na Silva Pluta in tako obudila današnjo temo, ki je.... o naših serijskih morilcih. Še posebno me zanima, kdo je s tem začel, in kateri je bil zadnji. Mislite, da imamo kakšnega, ki še ni bil prijet in še ubija? Ali pa se je samo izmuznil in mogoče celo bere ta članek? METOD TROBEC (1948-2006) To je oseba, ki je zaslužna za to, da smo tudi v Sloveniji izkusili strah, trepetanje in čudenje pred grozovitimi dogodki. Nekatere je ta oseba tudi fascinirala na nek način, saj je zelo zanimivo dejstvo, da je Metod uradno začetnik serijskih morilcev v naši mali miroljubni državici. Kot vsi ostali, je tudi Metod povzročal težave že pri mladih letih. Po podatkih naj bi zažgal sosedov hlev, ukradel moped, trpinčil živali. Vendar to se ne more primerjati z do

Nočni zalezovalec

Naslednji serijski morilec, ki ga bom opisala je deloval v ameriki, vendar je bil mehiškega rodu. Poleg naziva serijskega morilca je pridobil tudi druge, kot so; serijski posiljevalec, nekrofil in tat. Njegov žig je bil, da je na žrtvah pustil satanisične pentgrame. Način ubijanja je bil raznolik. Za seboj je imel precejšnje število žrtev: 18 jih je ubil, 8 jih je poskusil ubiti, 10 jih je posilil, 2 pa je imel kot ujetnika. Aktiven je bil od leta 1973 pa do 1985. Obsojen je bil na smrtno kazen. Seveda vam je jasno o kom govorim, to je zloglasni Richard Ramirez. Richard se je rodil 29. februarja 1960 v Texasu. Pri starosti 2 let je za las ušel smrti, ko je omara padla nanj. Doživel je pretres možganov. Tekom odraščanja je veljal za samotarja. Epilepsijo so mu diagnosticirali v petem razredu osnovne šole. V sedmem razredu je že malce zataval, ocene so mu padle, začel je celo vdihavati lepilo. Ko je bil star 10 let se je začel zadrževati na pokopališčih, začel je tudi kaditi travo. Im